EstonianEnglish
Serbia, viinamarjad ja vein

Tamjanika viinamari

Tamjanika või Temjanika viinamari on kuulduse järgi suguluses kuulsa Prantsuse viinamarjasordi Muscat Blanc à Petits Grainsiga. Kuigi see sugulusside pole leidnud kinnitust ega ka ümberlükkamist, siis huvitav on mainida viinamarja etümoloogiat. Tamjan on slaavi sõna “viiruki” kohta. Sama nimi pandi ka viinamarjale millest valmistatud veinil ilmnes vürtsikas ja pikantne aroom.

Hele Tamjanika

See vanuselt teine kohalik sort pärineb keskaegselt Lõuna-Prantsusmaalt. Serbias tuntakse seda viinamarja juba üle 500 aasta. Viinamarja iseloomustab vilja tugev ja magus lõhn, mis on tuntav sadade meetrite kauguselt. Sellest saadav vein on aga täidlane ja puuviljane - tunda on Muscat viinamarjale omaseid kaneeli-, basiiliku-, ananassi- ja maasikanoote. Viinapuul kasvavad marjad on väga väikesed, kollased, peaaegu täiuslikult ümarad ja valmivad oktoobri keskel.

Must Tamjanika

Tamjanikast valmistatakse põhiliselt valget veini, kuigi on olemas ka haruldane ja eksklusiivne punase veini sort tuntud kui Must Tamjanika.  Mahe vein on eriti harmoonilise ja tugeva maitsega. Tõeline elamus, kui peaksite seda leidma. See oli ka endise Jugoslaavia juhi Tito lemmikvein.

Must Tamjanika on tõeline haruldus ja ühtlasi ka eriti kvaliteetne. Enamus, kes on Tamjanikat maitsnud, on saanud sellest endale ka lemmikveini. Kui Prokupac on piirkonna kuningas, siis kindlasti on Tamjanika tema kuninganna.

Vein sobib kenasti kala ja mereandidega, suurepäraselt kookidega, mis sisaldavad sarapuu- ja kreekapähkleid või mandleid.Tamjanika on algupärane Serbia viinamarjasort.