EstonianEnglish
Serbia, viinamarjad ja vein

Vranac viinamari

Vranac on Montenegro algupärane viinamarjasort, millest valmib samanimeline vein.

Vranac viinamari.

Vranacit loetakse Montenegro tähtsaimaks viinamarjasordiks ning üheks olulistest viinamarjasortidest Makedoonias, kus see moodustab umbes 70 % viinamarjaistandustest. Tegemist on geograafiliselt vähelevinud sordiga ning Vranacist valminud vein on seetõttu maitselt unikaalne ning erilise karakteriga, mida mõnikord ka Balkani sünonüümiks peetakse. Mõõdukalt tugeval ning väga hea saagikusega viinapuul kasvanud marjad on suured ning tumedad. DNA testide põhjal võib oletada viinamarjasordi tihedat sugulust Itaalia sordiga Primitivo (Zinfandel) kas viimase eelkäijana või ühte perekonda kuuluvana. Vranacist valminud veinid on tugeva pigmendiga ning “tindised”, mis küpsevad hästi ning maitsestuvad hästi tammega kokkupuutel. Marjadel on suur suhkrusisaldus ning veinidele on tüüpiline meeldiv mõrkjas järelmaitse sarnaselt Primitivoga.

Marjad korjatakse käsitsi. Olenevalt piirkonnast võib saagikoristus alata septembri keskel ning jätkuda oktoobris.

Sõna Vranac tähendab musta jõulist hobust ning sellest viinamarjast valminud vein seostub jõulisuse, võimsuse ning edukusega. Sõna Vran tähistab ka musta ronka ning Makedoonias tõlgendatakse veini Vranec just niimoodi. Paljudes lõuna-slaavi keeltes on levinud punase veini nimetamine mustaks veiniks.

Noortele Vranaci veinidele on omane erelillakas värvus ning aroomis on punaseid marju ja marjakeedist. Veini tugev ohtralt tanniine eristav struktuur annab edasi särtsakust ja täidlust koos keskmise või tugeva happelisusega. Pärast aastast või kaheaastast küpsemist muutub veini värvus sügavamaks saavutades tumeda rubiinivärvuse ning aroomis tulevad esile kaneel, šokolaad, lagrits, lilled, tumedad marjad, ürdid ning ka tamm. Maitse on peen, tasakaalus ja täidlane, see on kaotanud teravuse ning saavutanud pikema ja mahedama järelmaitse.

Vranac on suurepäraselt küpsev vein nii tammevaadis kui pudelis, mis on vajalik mahendamaks veini intensiivset happelisust ning tanniine.

Vranacist valmib sageli ühe-viinamarja vein, kuid seda võib kasutada ka segudes Primitivoga. Vranaci moodustab hea kombinatsiooni ka Cabernet Sauvignoni ja Merlot’ga.